Introductie

Op 29 september 1910 richtte een aantal amateurmusici een Haags symfonieorkest op, Orkestvereniging Musica geheten, dat als doel meekreeg: ‘het bestuderen en uitvoeren van orkestmuziek‘, waarbij ‘jaarlijks, zo mogelijk twee concerten worden gegeven’. Het orkest bestaat inmiddels uit ruim 70 Nederlandse en internationale (steeds meer expats uit de Haagse regio weten Musica te vinden) amateurmusici die twee maal per jaar in Den Haag en omstreken een concertserie verzorgen. Om het zomerreces niet te lang te maken wordt in mei en juni in kleine bezetting verder gerepeteerd: Mini Musica. Dit ‘MiniMusica‘ geeft begin juli twee concerten in kleinere zalen en ook vaak in zorghuizen in Den Haag. De concerten van Musica worden gesubsidieerd door Culturalis Den Haag.

Musica repeteert iedere dinsdagavond in de Vrije School in Den Haag en per seizoen worden twee repetitiedagen of een repetitieweekend georganiseerd. Voor de groepsrepetities nodigt Musica professionele coaches uit, afkomstig uit grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest.

Op het repertoire van Musica staan vooral de symfonische werken uit de 19de en 20ste eeuw, daarnaast komt modern werk regelmatig aan bod. Een soloconcert met een jonge veelbelovende musicus, vormt een vast onderdeel van het programma. Het orkest staat sinds september 2016 onder leiding van Jos Schroevers.

De kamermuziekavond in januari voor en door leden en de barbecue in september op het strand behoren tot de jaarlijks terugkerende evenementen. Iedere eerste dinsdag van de maand borrelt Musica na afloop van de repetitie in de plaatselijke kroeg Runners.

Op 27 november 2010 ontving Musica de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester van Den Haag.

 

Nieuwsbrief

Ontvangen van aankondigingen en nieuws