Introductie

Op 29 september 1910 richtte een aantal amateurmusici een Haags symfonieorkest op, Orkestvereniging Musica geheten, dat als doel meekreeg: ‘het bestuderen en uitvoeren van orkestmuziek‘, waarbij ‘jaarlijks, zo mogelijk twee concerten worden gegeven’. Het orkest bestaat inmiddels uit ruim 70 Nederlandse en internationale (steeds meer expats uit de Haagse regio weten Musica te vinden) amateurmusici die twee maal per jaar in Den Haag en omstreken een concertserie verzorgen. Om het zomerreces niet te lang te maken wordt in mei en juni in kleine bezetting verder gerepeteerd met een concert ter afsluiting: Mini Musica. De doelstelling van Musica is zowel het actieve als het passieve genieten van klassieke muziek te bevorderen en te verrijken

Musica repeteert iedere dinsdagavond in het Hofstad Lyceum in Den Haag en per seizoen worden twee repetitiedagen of een repetitieweekend georganiseerd. Voor de groepsrepetities nodigt Musica professionele coaches uit, afkomstig uit grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest.

Op het repertoire van Musica staan vooral de symfonische werken uit de 19de en 20ste eeuw, daarnaast komt modern werk regelmatig aan bod. Een soloconcert met een jonge veelbelovende musicus, vormt een vast onderdeel van het programma. De afgelopen 5 jaar stond het orkest onder leiding van Jos Schroevers. Hij heeft in mei afscheid genomen. Komend seizoen is er geen vaste dirigent, maar staat het orkest onder leiding van 3 verschillende dirigenten: Jasper de Waal, Pim Cuijpers en Frank de Groot.

De kamermuziekavond in januari voor en door leden en de barbecue in september op het strand behoren tot de jaarlijks terugkerende evenementen. Iedere eerste dinsdag van de maand borrelt Musica na afloop van de repetitie in de plaatselijke kroeg Runners.

Op 27 november 2010 ontving Musica de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester van Den Haag.

Vanwege COVID -19 hebben de repetities de afgelopen maanden stilgelegen. In september 2021 is Musica weer gestart met haar muzikale activiteiten.

 

Nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten. Klik hier om je voor onze nieuwsbrief aan te melden >