Introductie

Op 29 september 1910 richtte een aantal amateurmusici een Haags symfonieorkest op, Orkestvereniging Musica geheten, dat als doel meekreeg: ‘het bestuderen en uitvoeren van orkestmuziek‘, waarbij ‘jaarlijks, zo mogelijk twee concerten worden gegeven’. Het orkest bestaat inmiddels uit ruim 70 Nederlandse en internationale (steeds meer expats uit de Haagse regio weten Musica te vinden) amateurmusici die twee maal per jaar in Den Haag en omstreken een concertserie verzorgen. Om het zomerreces niet te lang te maken wordt in mei en juni in kleine bezetting verder gerepeteerd met een concert ter afsluiting: Mini Musica. De doelstelling van Musica is zowel het actieve als het passieve genieten van klassieke muziek te bevorderen en te verrijken

Musica repeteert iedere maandagavond in het Zandvliet Lyceum in Den Haag en per seizoen worden twee repetitiedagen of een repetitieweekend georganiseerd. Voor de groepsrepetities nodigt Musica professionele coaches uit, afkomstig uit grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest.

Op het repertoire van Musica staan vooral de symfonische werken uit de 19de en 20ste eeuw, daarnaast komt modern werk regelmatig aan bod. Een soloconcert met een jonge veelbelovende musicus, vormt een vast onderdeel van het programma. De afgelopen 5 jaar stond het orkest onder leiding van Jos Schroevers. Afgelopen seizoen was er geen vaste dirigent, maar stond het orkest onder leiding van drie verschillende dirigenten: Jasper de Waal, Pim Cuijpers en Frank de Groot. Vanaf september 2022 wordt Pim Cuijpers de nieuwe vaste dirigent van Musica.

Op 27 november 2010 ontving Musica de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester van Den Haag.

Nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten. Klik hier om je voor onze nieuwsbrief aan te melden >

Click to access the login or register cheese