Introductie

Musica viert dit jaar haar 110-jarig lustrum. Vanwege Covid-19 zijn de lustrum activiteiten voor dit jaar geschrapt.

In het najaar van 2020 is vanwege de coronamaatregelen het orkest gesplitst in twee groepen. Een groep bestond uit een kamerorkest met strijkers en blazers o.l.v de reguliere dirigent Jos Schroevers. Daarnaast is er een strijkersorkest gevormd o.l.v. Frank de Groot. Beide orkest groepen repeteerden op dinsdagavond in Den Haag. Het kamerorkest spelde werk van Poulenc en Wagner, het strijkersorkest speelt werken van Nielsen, Barber en Andriessen. Op dit moment ligen de repetities tijdelijk stil.

Op 29 september 1910 richtte een aantal amateurmusici een Haags symfonieorkest op, Orkestvereniging Musica geheten, dat als doel meekreeg: ‘het bestuderen en uitvoeren van orkestmuziek‘, waarbij ‘jaarlijks, zo mogelijk twee concerten worden gegeven’. Het orkest bestaat inmiddels uit ruim 70 Nederlandse en internationale (steeds meer expats uit de Haagse regio weten Musica te vinden) amateurmusici die twee maal per jaar in Den Haag en omstreken een concertserie verzorgen. Om het zomerreces niet te lang te maken wordt in mei en juni in kleine bezetting verder gerepeteerd met een concert ter afsluiting: Mini Musica. De doelstelling van Musica is zowel het actieve als het passieve genieten van klassieke muziek te bevorderen en te verrijken

Musica repeteert iedere dinsdagavond in de Vrije School in Den Haag en per seizoen worden twee repetitiedagen of een repetitieweekend georganiseerd. Voor de groepsrepetities nodigt Musica professionele coaches uit, afkomstig uit grote orkesten als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch en het Residentie Orkest.

Op het repertoire van Musica staan vooral de symfonische werken uit de 19de en 20ste eeuw, daarnaast komt modern werk regelmatig aan bod. Een soloconcert met een jonge veelbelovende musicus, vormt een vast onderdeel van het programma. Het orkest staat sinds september 2016 onder leiding van Jos Schroevers.

De kamermuziekavond in januari voor en door leden en de barbecue in september op het strand behoren tot de jaarlijks terugkerende evenementen. Iedere eerste dinsdag van de maand borrelt Musica na afloop van de repetitie in de plaatselijke kroeg Runners.

Op 27 november 2010 ontving Musica de Koninklijke Erepenning uit handen van de burgemeester van Den Haag.

 

Nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten. Klik hier om je voor onze nieuwsbrief aan te melden >