De dirigent

Musica staat artistiek onder leiding van Jos Schroevers.

Jos Schroevers (1976) is een ambitieuze dirigent, die op gepassioneerde wijze zijn liefde voor de muziek weet over te brengen op musici en publiek. Zijn sterk ontwikkelde communicatieve en pedagogische vaardigheden in combinatie met zijn emotionele expressie zorgen ervoor dat hij een veelgevraagd dirigent is. Jos vindt het belangrijk om innovatief bezig te zijn als het gaat om klassieke muziek en houdt nieuwe ontwikkelingen scherp in de gaten. Hij werkt graag samen met instrumentale of vocale solisten. Daarnaast heeft hij belangstelling voor verschillende vormen van kunst, waarbij hij probeert disciplines met elkaar te versmelten.

Zijn muzikale loopbaan startte in 1996 aan het Sweelinck conservatorium Amsterdam, waar hij klassiek slagwerk studeerde bij Jan Pustjens, Marinus Komst en Peter Prommel. Vanaf 1998 volgde hij de Bachelor-opleiding Directie aan het Brabants Conservatorium en later zijn Master aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Hij bezocht regelmatig repetities van het Koninklijk Concertgebouworkest, waarbij hij zich liet inspireren door de repetitietechniek van verschillende dirigenten van statuur.

Vanaf 2005 is Jos zich gaan toeleggen op Orkest- en Opera Directie. Gedurende de Master-opleiding Orchestra & Opera Conducting aan de Zuidelijke Hogeschool der Kunsten te Tilburg kwam zijn ontwikkeling in een stroomversnelling. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de inspirerende lessen van Louis Buskens, Antony Hermus en Lucas Vis. In 2012 sloot Jos deze studie cum laude af met een project bij het Philharmonisches Orchester uit Hagen (Duitsland).

In 2011 was Jos de winnaar van de prestigieuze Nederlandse Dirigentenprijs van het Kersjesfonds, die werd uitgereikt in het Concertgebouw te Amsterdam. Dat gaf hem de mogelijkheid diverse masterclasses te volgen in binnen- en buitenland. In New York dirigeerde hij tijdens het slotconcert van de masterclass “Le Sacre du Printemps” van Stravinsky. Bij de London Masterclasses werd hij geïnspireerd door de energie van Benjamin Zander en diens leiderschapsfilosofie “The Art of Possibility”. Die filosofie, waarbij mogelijkheden en het creëren van kansen centraal staan, sluit naadloos aan bij Jos’ positieve, enthousiasmerende aanpak om mensen muziek te laten maken.

Jos acteerde als Assistent-Dirigent o.a. bij het Nationaal Jeugd Orkest, Noord Nederlands Orkest, De Anhaltische Philharmonie Dessau, Dutch National Opera Academy en l’Orchestre de l’Opéra de Rouen. Als dirigent werkte Jos de afgelopen jaren bij diverse professionele organisaties zoals de Nederlandse Reisopera, Sinfonia Rotterdam, Jeugd Orkest Nederland, Nationaal Jeugd Orkest en Het Symfonieorkest. In mei 2014 maakte Jos zijn debuut als gastdirigent van het Residentie Orkest, waar hij in maart 2015 terugkeerde. In december 2014 leidde hij het Gelders Orkest. Ook maakte Jos in 2015 zijn debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Zeer recent maakte hij zijn debuut als dirigent bij de Philharmonie Zuid-Nederland.

Meer te weten willen komen over Jos Schroevers? Dit is zijn website: http://josschroevers.com/

Wilt u weten welke andere dirigenten in de loop der tijd Musica dirigeerden, dan kunt u dat vinden in het dirigenten overzicht.

Nieuwsbrief

We houden je graag op de hoogte van onze activiteiten. Klik hier om je voor onze nieuwsbrief aan te melden >